Областният управител на Пловдив  с публикация във фейсбук относно случая

...
Областният управител на Пловдив  с публикация във фейсбук относно случая
Коментари Харесай

Има развите по казуса със строителството в Пловдив и 12-те върнати решения на областния управител

Областният шеф на Пловдив  с обява във фейсбук по отношение на случая с за допускане на Подробен устройствен план. Припомняме, че повода за тяхното връщане от негова страна е, че те са гласувани незаконосъобразно, защото към момента няма утвърдена екологична оценка на плана за изменение на Общия организационен проект (ОУП) на Пловдив от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Ето целия пост на:

Казусът със строителството в Пловдив и решението ми като регионален шеф да върна 12 гласувания на Общинския съвет за допускане на Подробен устройствен план има развиване.

Научих, че откакто вицепремиерът бе подписал писмо, съгласно което до момента в който планът на изменение на Общия организационен проект на Пловдив няма екологична оценка, не следва да се позволяват промени в Подробен устройствен план от Общинския съвет, от Министерството на районното развиване и благоустройството е квалифицирано ново писмо, само че в противоположния дух.

В първия случай запитването към Министерство на регионалното развитие бе от общинските съветници от “Демократична България ", а във втория то е от представители на община Пловдив. Под втория отговор стои автограф на зам.-министър, само че към момента не е оповестен.

Не зная какво стои зад новото мнение, само че разговарях с вицепремиера, поканих го в Пловдив във вторник и чакам да пристигна.

В понеделник е планувана работна среща в Министерството на околната среда и водите с представители на Община Пловдив. Поисках я още преди две седмици – с концепцията да подкрепя общината най-сетне да се оправи с подготвянето на екологична оценка на изменението на Общ устройствен план. Засега очевидно не се оправя, откакто Регионална инспекция за опазване на околната среда два пъти връща документите със забележки и за преправка. Казус с допускане на Подробен устройствен план от Общинския съвет въобще нямаше да съществува, нито щеше да има потребност от писма от Министерство на регионалното развитие, в случай че община Пловдив си беше свършила добре и в точния момент работата.

Нямаше да има потребност и да връщам решения на Общинския съвет за допускане на Подробен устройствен план – което направих, тъй като се тормозя от неспазване на правни правила. Особено в случай че неспазването им рискува да подкопае правната сигурност на вложения и на общината, и на частни компании, и на жители.

Лъжа е, че регионалният шеф или който и да било “спира развиването на Пловдив " – нищо не е спряно – нито една инвестиция и ничия работа не е в риск. Спрени са само въпросните 12 позволени промени в Подробен устройствен план. Към момента, в който върнах решенията на Общинския съвет, бях известен единствено за едно мнение на Министерство на регионалното развитие по проблема.

Още по-голяма неистина е, че несъществуващото " прекъсване на развиването " било тъй като Пловдив бил " гербаджийска община ". Така не я назовавам аз, по този начин я назовава представител на бизнеса, който си изпуска нервите и неизвестно за какво му се привиждат избори. Пловдив не е " гербаджийски ", а е на всички пловдивчани. А ползата на пловдивчани е Пловдив да е град, в който се цени върховенството на правото и разпоредбите, а не върховенството на най-кресливия. Това се пробвам да върша аз и от митинги не се тормозя, още по-малко от разлъка с постове. Притеснявам се от неспазването на разпоредбите от институции, призвани да ги пазят.

В момента, в който общинската администрация в Пловдив и специалистите си свършат работата, нови Подробен устройствен план могат да продължат да се одобряват напълно несъмнено. А вложенията - и на бизнеса, и на жителите, и на самата община, няма да са сложени под риск.

Областният шеф не може да свърши работата на локалната власт. Може да търси разговор за взаимни решения на проблеми. Това и върша. Поех ангажимент, че когато общината напише нова екологична оценка на Общ устройствен план – уповавам се да е скоро – Регионална инспекция за опазване на околната среда ще я прегледа в границите на 1 работна седмица.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР